• Deň narcisov
            • Deň narcisov

            • Deň narcisov - zbierka 20. apríla bude na našej škole prebiehať zbierka pre Ligu proti rakovine, ktorá je známa ako Deň narcisov. Budeme radi, ak sa do zbierky všetci spoločne zapojíme. Žiačky s pani učiteľkou, ktorí budú zbierať peniaze, budú oblečení v tričku Ligy proti rakovine. Ďakujeme!

              Ďakujeme, že ste prispeli a vyzbierali sme spoločne sumu 320,03 eur. 

          • Geografická olympiáda
            • Geografická olympiáda

            • Dňa 31.3. 2023 našu školu reprezentovali na okresnom kole geografickej olympiády - kategória G žiaci 5. ročníka. Umiestnenie žiakov: 

              Hanka Ambrušová 8. miesto

              Ema Kohútiková 11. miesto

              Matúš Mitas 24. miesto

              Ďakujeme žiakom za reprezentáciu školy a gratulujeme im  k úspechom p. uč. Zavarská

          • Turistický krúžok - vynášanie Moreny
            • Turistický krúžok - vynášanie Moreny

            • Morena symbolizovala zimu, preto ak ľudia chceli, aby prišla jar, museli ju zabiť, utopiť v potoku alebo upáliť. Mala podobu slamenej figuríny oblečenej do ženských šiat, ktorú niesli mladé devy so spevom k potoku. Pri brehu ju vyzliekli, zapálili a hodili do vôd rozmŕzajúcej rieky.

              Aj my sme v prvý aprílový deň pokračovali v tradícií a pripomenuli si tento zvyk, spoločne sme vyniesli Morenu k Váhu, kde sme ju zapálili, hodili do vody a privolali jar. Po tomto rituáli akoby zázrakom čierne mračná vystriedalo slnečné počasie a my sme si mohli užiť prvú tohtoročnú opekačku. Za túto ľudovú tradíciu vďačíme p. uč. Bábymu a už teraz sa tešíme na budúci rok.

              Vedúce krúžku: Brošová, Mrvová

              Do fotogalérie bol pridaný nový album Turistický krúžok - vynášanie Moreny.

            • Príklady dobrej praxe

            • Ďakujeme Základnej škole Narnia Trnava a pani riaditeľke Mgr. Petre Klementovičovej, ktorá nám umožnila nahliadnuť do vyučovacieho procesu v ich škole. Ešte pred mesiacom som vybavila možnosť návštevy v tejto ZŠ, aby sme videli príklady dobrej praxe, priebeh vyučovacích hodín, strávili čas medzi učiteľmi aj žiakmi počas prestávok, pozdieľali si skúsenosti. Každá nová skúsenosť by nás mohla posúva dopredu a skvalitňovať výchovno-vyučovací proces v našej škole.

          • Turistický krúžok
            • Turistický krúžok

            • Počas príjemného slnečného sobotného predpoludnia žiaci z turistického krúžku pomáhali upratovať okolie Váhu v Šúrovciach. Vyzbierali veľmi veľa vriec odpadkov pričom stále uvažovali, ako to mohol niekto v prírode zanechať. Zúčastnení žiaci po tejto drine už určite nič nevyhodia a čo Vy ? Vedúce krúžku: Brošová, Mrvová

              Do fotogalérie bol pridaný nový album Turistický krúžok.

          • Denný letný tábor ŠKD
            • Denný letný tábor ŠKD

            • Milí rodičia, milé deti.

              Aj tento rok naša škola v rámci školského klubu detí organizuje ,,Denný letný tábor.“ Tešiť sa môžete na rôzne hry, súťaže, výlety a veľa iného. Do tábora sa môžu prihlásiť deti 1.–4. ročníka, ktoré navštevujú školský klub detí. Pozor, pozor, počet miest je obmedzený! Prihlasovanie bude spustené cez edupage. V prípade akýchkoľvek informácií môžete kontaktovať p. vych. Gvoždiakovú. 

               

          • Obedy "zadarmo"
            • Obedy "zadarmo"

            • Vážení rodičia, 

              od 1.5.2023 nastanú zmeny v poskytovaní dotácií na stravu. Účelom poskytnutia dotácie na stravu je zabezpečenie obeda a iného jedla pre:

              - deti v poslednom ročníku materskej školy (predškolák plniaci povinné predprimárne vzdelávanie)

              - dieťa na I. stupni ZŠ

              - dieťa na II. stupni ZŠ

              Podmienkou je vždy účasť na vyučovaní a odobratie obeda. Dieťa si môže uplatňovať dotáciu na stravu aj v prípade, že naň rodič poberá daňový bonus.  

              Dotáciu na stravu možno poskytnúť:

              - aj na dieťa v tzv. individuálnom vzdelávaní, pričom dotáciu na stravu je možné poskytnúť len v prípade, ak obed pre dieťa bude odobratý v školskej jedálni,

              - na dieťa, ktoré sa nestravuje v zariadení školského stravovania z dôvodu, že zdravotný stav dieťaťa podľa posúdenia ošetrujúceho lekára vyžaduje osobitné stravovanie, dotáciu na stravu vyplatí zriaďovateľ.

              Podmienkou poskytnutia dotácie na stravu je písomná žiadosť zákonného zástupcu dieťaťa, ktorú je možné do 31.3.2023 podať:

              - cez edupage v sekcii Žiadosti/vyhlásenia  - postup: https://help.edupage.org/?lang_id=2&id=u4450

              - písomnou žiadosťouŽiadosť o dotáciu - návratka

              Noví stravníci, ktorí sa doteraz nestravovali, ale mali by od 01.05.2023 záujem o stravovanie v ŠJ, musia sa prihlásiť na stravu cez zapisný lístok - Zápisné lístky

              V prípade, ak nepožiadate o dotáciu na stravu v stanovenom termíne - do 31.3.2023, na dieťa nebude možné poskytovať dotáciu na stravu, až kým v priebehu školského roka o dotáciu na stravu nepožiadate. 

              Mgr. Alena Susková

               

          • Zápis do I. ročníka
            • Zápis do I. ročníka

            • Milí rodičia, 

              zápis do I. ročníka šk. roka 2023/2024 prebehne v dňoch:

              13. apríla - 14:00 - 18:00

              14. apríla - 13:00 - 17:00

              Povinná školská dochádzka začína začiatkom školského roka, ktorý nasleduje po dni, kedy dieťa dovŕši šiesty rok veku a dosiahne školskú spôsobilosť. Obec Šúrovce určuje pre deti s trvalým pobytom v obci Šúrovce spádovú základnú školu ZŠ s MŠ Šúrovce. Žiak môže plniť povinnú školskú dochádzku v základnej škole aj mimo spádovej základnej školy so súhlasom riaditeľa ZŠ, do ktorej sa žiak hlási. Riaditeľ spádovej školy je povinný prednostne prijať na plnenie povinnej školskej dochádzky žiakov, ktorí majú miesto trvalého pobytu v obci Šúrovce. Môže však prijať aj žiaka, ktorý nepatrí do školského obvodu, pokiaľ to kapacita triedy dovolí. Zákonný zástupca môže svoje dieťa, t. j. podať prihlášku, na viac ako jednu základnú školu.

               

              Spôsob podania prihlášky:

              elektronicky - elektronická prihláška – neoddeliteľnou súčasťou elektronickej prihlášky je tlačivo s podpismi oboch zákonných zástupcov (príloha B)

              - v listinnej podobe (v prílohe) s podpismi oboch zákonných zástupcov

               

              Zápis

              V deň konania zápisu je žiadúca osobná účasť zákonného zástupcu a dieťaťa. Ďalšie písomnosti: rodný list dieťaťa, občiansky preukaz zákonných zástupcov, správy z vyšetrenia CPPaP, poprípade dokumenty, ktoré vysvetľujú chýbajúci podpis jedného zo zákonných zástupcov na prihláške školy (napr.  rozhodnutie súdu o zverení dieťaťa do výchovy).

               

              Rozhodnutie o prijatí do základnej školy

              O prijatí na základné vzdelávanie do základnej školy rozhodne riaditeľ základnej školy do 15. júna 2023.

               

              Výnimočné prijatie dieťaťa na plnenie povinnej školskej dochádzky

              Na základné vzdelávanie možno výnimočne prijať aj dieťa, ktoré nedovŕšilo šiesty rok veku, a to na základe súhlasného vyjadrenia príslušného zariadenia poradenstva a prevencie a súhlasného vyjadrenia všeobecného lekára pre deti a dorast.

               

              Zápis dieťaťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami

              Zákonný zástupca pri zápise spolu s prihláškou predkladá aj písomné vyjadrenia zariadenia výchovného poradenstva a prevencie, vydané na základe diagnostického vyšetrenia dieťaťa.

               

              Pokračovanie v plnení povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole

              Dieťa, ktoré dosiahne šesť rokov a nedosiahne školskú spôsobilosť pokračuje v plnení povinného predprimárneho vzdelávania. Na zápis zákonní zástupcovia prinesú písomný súhlas príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie, písomný súhlas všeobecného lekára pre deti a dorast (príloha C), informovaný súhlas zákonného zástupcu (tlačivo dostanete v MŠ).

               

              Tešíme sa na stretnutie s budúcimi prváčikmi!

               

          • Ponožková výzva
            • Ponožková výzva

            • Ponožková výzva sa každoročne koná 21. marca a spája sa so Svetovým dňom Downovho syndrómu.  Cieľom výzvy je šíriť povedomie o ľuďoch s Downovým syndrómom. Tento deň by mal v spoločenstvách jednotlivých krajín poslúžiť k lepšiemu pochopeniu inakosti.

              Žiaci a pedagógovia našej školy  si v tento deň obuli dve rozdielne ponožky a ukázali , že sa neboja byť iní, tak ako sa neboja byť iní ľudia s Downovým syndrómom. Pani uč. Mrvová, pani uč. Hlubíková

              Do fotogalérie bol pridaný nový album Ponožková výzva.

          • Matematické ponožky
            • Matematické ponožky

            • 21. marca sme si pripomenuli na matematike v šiestom a siedmom ročníku jedinečnosť ľudí s Downovým syndrómom tým, že sme si vytvorili matematické ponožky, ktoré boli najrozdielnejšie - farbou, vzorcami, príkladmi a geometriou.
              Dátum 21. 3. je symbolický, keďže Downov syndróm je trizómia 21. chromozómu a ponožky sú symbolom, pretože chromozóm má podobný tvar.
              Aj touto aktivitou sme mali možnosť špeciálnym spôsobom myslieť na ľudí s týmto ochorením.
              p. uč. Hanáková, Trnková

              Do fotogalérie bol pridaný nový album Matematické ponožky.

          • Vyučovacia hodina matematiky v 7. a 8. ročníku
            • Vyučovacia hodina matematiky v 7. a 8. ročníku

            • Siedmaci si učivo o telesách (kváder, kocka) zopakovali riešením slovných úloh, ktoré si v skupinách najprv vytvorili. Pri vytváraní slovných úloh využili pomôcky, ktoré našli doma a používajú ich v bežnom živote. Spoločne riešili príklady. Počítali sme napr. : koľko papiera treba na obalenie krabice, koľko mlieka sa zmestí do krabice, aby to nebolo úplne jednoduché, pohrali sme sa aj s premenami jednotiek (dĺžky, obsahu, objemu) a do slovných úloh pridali percentá.

              Žiaci 8. ročníka si učivo o kruhu, kružnici zopakovali riešením slovných úloh, ktoré si v skupinách najprv vytvorili. Pri vytváraní slovných úloh pracovali s pomôckami (bicykel, pokrievka na hrniec, viečko, tanier, atď. ), aby aj dané rozmery predmetov vychádzali zo skutočnosti a slovné úlohy sa priblížili praxi. Žiaci na hodine argumentovali, diskutovali o úlohách a vzájomne spolupracovali pri riešení úloh. P. uč. Hanáková

              Do fotogalérie bol pridaný nový album Vyučovacia hodina matematiky v 7. a 8. ročníku.

          • Exkurzia v Energolande Mochovce
            • Exkurzia v Energolande Mochovce

            • Dňa 14. 3. 2023 sa žiaci 6. a 7.B triedy zúčastnili na exkurzii v Energolande Mochovce. Energoland- informačné a zábavné centrum, prekvapilo žiakov svojou nápaditosťou a originalitou. Žiaci sa naučili veľa nových poznatkov o energii. Pozreli si 3D film o vzniku vesmíru a využívaní energetických zdrojov od praveku až do ďalekej budúcnosti. Vyskúšali si viac ako 33 interaktívnych sekcií, ktoré im poskytli informácie o rôznych energiách a o ich využití. P. uč. Trnková, Hanáková. 

              Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia v Energolande Mochovce.

          • Hasičská súťaž
            • Hasičská súťaž

            • Dňa 4.3.2023 sme sa zúčastnili hasičskej súťaže v Bučanoch nazvanej "Školovica". Na súťaži sa zúčastnili predškoláci z našej MŠ (Sebastian Slovák, Rebeka Adamcová a Patrik Olejár) a žiaci ZŠ (Matúš Jalszovský, Pavel Varga, Alexandra Adamcová a bývalý žiak Martin Šulec). Deti nás nesmierne potešili výsledkami, ktoré dosiahli po dvojtýždňovom trénovaní. S trénermi Dominikou Jaškovou a Alexom Ďurišom sme na nich nesmierme pyšní. Týmto by sme chceli pozvať ďalšie deti medzi nás. Všetko sa dá, keď sa chce 

              Adamcová

              Do fotogalérie bol pridaný nový album Hasičská súťaž.

          • Kúzelná fyzika
            • Kúzelná fyzika

            • Fyzika – predmet často veľmi neobľúbený, dievčatami zväčša nenávidený. Strach z poučiek, vzorcov. My sme sa rozhodli, že našim žiakom už od prvého ročníka ukážeme a zároveň dokážeme, že fyzika nie je len predmet v škole, ale je to náš každodenný život, žijeme ňou a ani nevieme, že je to fyzika.

              Kúzelná fyzika bolo zábavno-vzdelávacie predstavenie pásma experimentov s fyzikálnou podstatou, s fyzikálnymi kúzlami. A čo na to vraveli samotní žiaci?

              Dávid z I. r. – Toto vystúpenie bolo veľmi zaujímavé a všetko sa mi páčilo.

              Anetka z I .r. – Ujo robil zázračné kúzla a najviac sa mi páčil svietiaci tunel.

              Terka z ľI. r. – Najviac sa mi páčilo magnetické pole.

              Matúš z II. r. – Najviac sa mi páčilo, ako elektrika netriasla pani učiteľku.

              Patrik IV. r. – Na kúzelnej fyzike sa mi páčilo všetko, čo tam bolo. Bolo to veľmi zaujímavé.

              Hanka + Valentínka + Lea zo VII. r. – Vystúpenie Kúzelná fyzika bolo vtipné, náučné a zaujímavé. Vďaka pokusom sme sa naučili, ale aj pobavili a pochopili princíp učív. Toto predstavenie mohlo byť aj dlhšie. Pán fyzik nám to vedel vysvetliť stručne, zábavne a zaujímavo na pokusoch.

              Erika z IX. r. – Dnešné predstavenie sa mi veľmi páčilo. Páčilo sa mi, ako pán všetko vtipne podal a ako s nami srandoval. Rovnako sa mi páčilo, ako všetko vysvetlil. Bolo to zábavné a zaujímavé.

              Ďakujeme Rade rodičov za príspevok na predstavenie.

              Alena Susková, riaditeľka školy

              Do fotogalérie bol pridaný nový album Kúzelná fyzika.

            • Hollého pamätník

            • Literárna súťaž Hollého pamätník, známa aj ako Hviezdoslavov Kubín má u nás dlhoročnú tradíciu.  Po prvýkrát sa konala v roku 1954 a stala sa z nej obľúbená súťaž v umeleckom prednese. Ako aj po iné roky, aj v tomto školskom roku sa na našej škole konalo školské kolo v prednese poézie a prózy dňa 14.2.2023. Na 2.stupni sa ho zúčastnilo 10 recitátorov.  Na prvých miestach sa umiestnili žiačky Dominika Alexandra Honzová  (II. kategória – próza), Alexandra Adamcová (III. kategória – poézia) a Nina Droščáková (III. kategória – próza), ktorá nás bude reprezentovať aj v obvodnom kole.

          • 2%
            • 2%

            • Vážení rodičia a priatelia školy!

              Aj tento rok môžete 2% z Vašich daní venovať Rodičovskému združeniu pri ZŠ s MŠ Šúrovce. Pomôžete tak skvalitniť výchovno-vzdelávací proces, podporíte aktivity na škole a prispejete k modernizácii priestorov školy. Tlačivo na poukázanie 2% daní z príjmov si môžete stiahnuť priamo tu zo stránky školy, alebo si ho vyzdvihnúť v škole, poprípade ho môžeme poslať po žiakovi. Vopred ďakujeme! Návod, ako postupovať - KLIK