• Beseda s dobrovoľnými hasičkami
            • Beseda s dobrovoľnými hasičkami

            • Oheň je dobrý sluha, no zlý pán
              To, že aj horenie je chemická reakcia si z nás málokto uvedomuje. V rámci vyučovania chémie sa o tomto fenoméne prírody hovorí dosť z pozitívneho, no aj z negatívneho hľadiska. Pozvali sme si preto do školy na besedu odborníčky od „fachu“ – dobrovoľné hasičky zo Šúroviec. Rozprávali nám práve o nežiaducom horení, o požiaroch a ich hasení. Ďakujeme pani Adamcovej i mladej koordinátorke mládeže Dominike za množstvo zaujímavých informácii, návodov, praktických rád a zdieľaných skúseností zo zásahov.
              Beseda bola pre žiakov cenným prínosom a obohatením. Ďakujeme

          • Deň detí 1.stupeň - s ozbrojenými silami v Seredi
            • Deň detí 1.stupeň - s ozbrojenými silami v Seredi

            • 91. ženijný pluk v Seredi zorganizoval 1. júna Deň detí s Ozbrojenými silami SR, kde sa zúčastnili aj naši žiaci 1.stupňa. Žiaci spoznali prácu profesionálnych vojakov, nazreli do priestorov, ktoré sú inak verejnosti nedostupné. Mohli sledovať ukážky bojových cvičení a techník, ktoré vojaci používajú pri plnení svojich povinností. V rámci dynamických ukážok žiaci videli showprogram čestnej stráže, vystúpenie Vojenskej hudby OS SR, vojenská polícia im predviedla ukážky služobnej kynológie a Mechanizovaný prápor Nitra zaujal žiakov  ukážkami boja zblízka. V rámci akcie spoznali žiaci známych športovcov VŠC DUKLA Trenčín, ktorá bola spojená s autogramiádou. Vyskúšali si, ako sa sedí vo vojenskom tanku  a  v inej vojenskej technike. 

              Vydarený deň si žiaci užili naplno a odchádzali obohatení o nové poznatky a zážitky. 

              Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň detí 1.stupeň - s ozbrojenými silami v Seredi .

          • Deň detí 2. stupeň
            • Deň detí 2. stupeň

            • Aj žiakom 2. stupňa darovali učitelia deň odpočinku od učenia. Medzinárodný deň detí je sviatok, na ktorý sa žiaci našej školy veľmi tešia. Preto si učitelia na jeho príprave dávali obzvlášť záležať, aby mali žiaci rok čo rok postarané o prekvapenie i zábavu. Naše okolie školy ponúka dostatok príležitostí na športové aktivity a  pri tejto príležitosti sa v tento deň v škole športovalo. Pani učiteľky a učitelia druhého stupňa si pripravili disciplíny -beh 60 m, 300 m, skok do diaľky z miesta, hod kriketovou loptičkou a trnavský amrwrestlingový klub pripravil pre chlapcov i dievčatá súťaž v pretláčaní rukou. Športovci mali celé dopoludnie čo robiť, tí ostatní využili krásne počasie na deke.

              V mene detí ďakujeme za sladkosti Rodičovskému združeniu, Obecnému úradu a anonymnému sponzorovi za občerstvenie. Veľká vďaka patrí samozrejme učiteľkám a učiteľom, ktorí sa na príprave MDD  podieľaliÚsmev detí na ich tvári a radosť v očiach sú tou najlepšou odmenou pre všetkých.

              Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň detí 2. stupeň.

          • Zber papiera
            • Zber papiera

            • Ako každý rok, aj v tomto školskom roku sa na našej škole konal ZBER PAPIERATakto jednoducho sme pomohli zachrániť naše lesy. Spolu za školu sme vyzbierali 1 959 kg. 

              Odmenení  jednotlivci, ktorí priniesli najviac papiera:

              1. miesto Šimon Jankovič 1. B./320 kg

              2. miesto Bibiána Pompurová 4. roč./205 kg

                              Veronika Maronová 4. roč./ 200 kg

              3. miesto Timko Horváth 5. roč. / 175 kg

                              Matúš Mitas 5. roč./ 160 kg

              Najviac papiera priniesli žiaci z 5. ročníka/ 595 kg a boli odmenení sedacím vakom do triedy.

              Poďakovanie patrí všetkým žiakom, rodičom a  priateľom školy. 

               

          • Robotika
            • Robotika

            •  

              24.5. 2023 navštívili žiaci 7.B firmu ABB s.r.o v Bratislave, ktorá poskytuje technológie pre energetiku a automatizáciu. Exkurziou nás sprevádzal rodič žiaka 7.B p. Martin Tománek. Pre siedmakov si pripravil p. Tománek edukačný materiál o robotike a jej vývoji, využití v praxi, previedol nás výrobnou halou a v školiacich miestnostiach si žiaci mali možnosť vyskúšať a ovládať robotov. Ako to siedmakom išlo, si môžete pozrieť na fotografiách z tohto dňa zameraného na techniku. Ďakujeme, že sme mali možnosť nahliadnuť do zákulisia robotiky. Žiaci 7.B, tr. p. uč. Hanáková a p. uč. Zavarská.

              Do fotogalérie bol pridaný nový album Robotika .

               

          • Biologická olympiáda
            • Biologická olympiáda

            • V priebehu mesiacov apríl a máj sa konalo viacero kôl biologickej olympiády. Okresné koláv kategóriách D a E prebiehali po prvýkrát  v našej škole. Zúčastnilo sa ich  celkom 33  žiakov z 13 škôl, z nich 5 žiakov bolo z našej školy.

              kategórii D v projektovejčasti sa na 1.mieste umiestnil Peter Trnka s projektom Pestovanie medonosných rastlín a na 2. mieste Nela Chynoradská s projektom Pozorovanie vývoja žriebät.

              teoreticko-praktickej časti Valentína Kubovičová obsadila 4. miestoRadovan Litvák sa stal úspešným riešiteľom.

              kategórii E v odbornosti botanika Margaréta Mlíchová obsadila 1. miesto. Postúpila do krajského kola, kde získala 2. miesto.

              Ďakujeme všetkým zúčastneným za vzornú reprezentáciu školy.  Pani učiteľky Mlíchová a Trnková 

              Do fotogalérie bol pridaný nový album Biologická olympiáda.

          • Matematika v 5. ročníku
            • Matematika v 5. ročníku

            • Na hodinách matematiky sa so žiakmi často vyberieme do terénu na matematické vychádzky. Žiaci riešia v teréne zadané úlohy. Zbierajú si potrebné informácie na riešenie praktických matematických problémov.

              P- uč. Trnková

              Do fotogalérie bol pridaný nový album Matematika v 5. ročníku.

          • Zážitkové učenie s papagájmi
            • Zážitkové učenie s papagájmi

            • Zážitkové učenie dňa 24.5.2023 s papagájmi Arakovo dopadlo výborne. Žiaci 1. stupňa prežili krásne dopoludnie, niečo nové sa naučili a  vyskúšali si. Kŕmili papagáje Ary kakadu a Zobákorožca, držali ich na rukách a niektorí sa s nimi i skamarátili. Nielen vidieť, ale aj zažiť sa nieslo dnešným vyučovaním, z ktorého si deti odniesli pekné zážitky a skúsenosti.  Do fotogalérie bol pridaný nový album Zážitkové učenie s papagájmi .

          • Turistický krúžok v Dolnej Krupej
            • Turistický krúžok v Dolnej Krupej

            • Dňa 20.5. sme navštívili Medolandiu v Dolnej Krupej, žiaci bližšie spoznali zaujímavý život včiel cez čuch, chuť, hmat, sluch a zrak, dokonca ,,lietali” okolo 6-metrovej kvapky medu. Dozvedeli sa veľa informácií o včelách a ich produktoch. Každý si vyrobil sviečku z včelieho plástu, v závere exkurzie museli vylúštiť tajničku, správne odpovede hľadali v nádhernom areáli Medolandie, ktorého súčasťou je aj Rozárium M. H. Chotekovej, za správne vyriešenie dostali sladkú odmenu, ktorej sa veľmi potešili. Keďže nám počasie prialo, spravili sme si aj piknik a naplno využili všetky lákadlá v areáli, prešli sme sa aj okolo kaštieľa. Nemohla chýbať ani sladká bodka na záver- zmrzlina :)  Vedúca krúžku p. uč. Brošová.

              Ďakujeme za účasť a pedagogický dozor p. uč. Hlubíkovej a taktiež za veľmi dobrý komentovaný výklad počas celej exkurzie p. D. Durechovej.

              Do fotogalérie bol pridaný nový album Turistický krúžok v Dolnej Krupej.

          • Energoland
            • Energoland

            • Dňa 12.05. 2023 sa žiaci 7.A, 8.A a 8.B triedy zúčastnili exkurzie. Navštívili zábavno- vzdelávacie
              centrum v Mochovciach – Energoland. Žiaci si pozreli 3D film o evolúcií, dozvedeli sa informácie
              o objavení uránu, objavení žiarenia X a rádioaktivite a o celkovom fungovaní jadrovej elektrárne. Pre
              lepšie pochopenie princípu fungovania výroby elektriny v jadrovej elektrárni sa žiaci zoznámili s 3D
              modelom elektrárne. V neposlednom rade si na vlastnej koži vyskúšali viac ako 33 interaktívnych
              a zábavných hier v rôznych sekciách.Do fotogalérie bol pridaný nový album Energoland.

            • Pracovné vyučovanie v 4. ročníku

            • Žiaci si do spoločného záhonu posadili cibuľu, reďkovku, šalát, hrášok a mätu. O rastliny sa budú spoločne starať, pravidelne polievať a po zbere si na nich pochutnajú. 

            • Deň Zeme v 7. ročníku

            • 22. apríla si celosvetovo pripomíname sviatok našej modrej planéty. Každý z nás za sebou zanecháva menšie alebo väčšie ekostopy na životnom prostredí a zdraví našej planéty. Záleží len na nás, koľko si z nej „odhryzneme“ pre seba a koľko necháme budúcim generáciám, lebo máme iba jednu planétu. Keďže na planéte nás v súčasnosti žije približne 7,8 miliárd, prírodné zdroje spotrebúvame rýchlejšie ako sa dokážu obnoviť. Vychádzajúc z tohto poznania si žiak 7.B Lukáš Tománek pripravil pre vrstovníkov (žiakov 7. ročníka) prezentáciu o zelenej energii, energetike budúcnosti, plastoch a emisiách. Uplatnené rovesnícke vzdelávanie prinieslo žiakom nové poznatky a vedomosti v oblasti environmentálnych záťaží našej planéty. Našu modrú planétu si 7.B pripomenula i modrou a zelenou farbou oblečenia. p.uč. Lenka Hanáková

          • Matematická olympiáda
            • Matematická olympiáda

            • Dňa 2.4. 2023 sa konalo okresné kolo Matematickej olympiády v Trnave. Z našej školy sa zúčastnil zo 7. ročníka Lukáš Tománek. Úspešným riešiteľom okresného kola MO kategórie Z7 bol aj náš žiak Lukáš Tománek 10.-12. miesto. Srdečne gratulujeme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy. p.uč. Hanáková

          • Deň Zeme - Lesná pedagogika
            • Deň Zeme - Lesná pedagogika

            • 26. apríla sme si na II. stupni pripomenuli minulotýždňový Deň Zeme. Žiaci absolvovali workshop, ktorý viedli lesní pedagógovia z Lesníckeho centra Smolenice. Žiaci si pozreli film o význame lesa, práci lesníkov a stave lesov v našej krajine. Následne absolvovali v skupinách test, najúspešnejší v ňom boli šiestaci. V tretej časti workshopu sme sa presunuli do školského parku, kde sme sa dozvedeli o arboristike, ktorá sa zaoberá starostlivosťou o stromy rastúce mimo lesa. Žiaci si prezreli arboristické pomôcky a vzdelávanie sme ukončili výstupom na borovicu v školskom parku.

              Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň Zeme - Lesná pedagogika.

            • Zápis do MŠ 2023/2024

            • Zápis sa uskutoční počas mesiaca máj  od 2.5. do 31.5. 2023.

              Termín podávania žiadosti prezenčne: 

              od 2. 5. 2023 – 5. 5. 2023 od 10.30 hod. do 15.30 hod. v budove kancelárie zástupkyne MŠ 

              Podmienky prijímania do materskej školy:

              - prednostne sa prijíma dieťa, ktoré dovŕši piaty rok veku k 31. 8. 2023 a predprimárne vzdelávanie je pre ne povinné (Školský zákon)

              - dieťa, ktoré pokračuje v povinnom predprímarnom vzdelávaní /s odloženým začiatkom plnenia školskej dochádzky/

              - dieťa musí byť zdravotne spôsobilé pre pobyt v materskej škole (podložené vyjadrením pediatra) 

              - dosiahnutý vek dieťaťa – 3 roky k 31. augustu 2023 

              - dieťa, ktoré má osvojené hygienické návyky /nemá plienku, cumlík, vie sa najesť lyžicou, napije sa z pohára, používa wc, oblečie si základné časti odevu, obuje sa/

              - prednostne sa prijímajú deti s trvalým pobytom v obci Šúrovce.

               Na zápis treba priniesť:

              1) občiansky preukaz zákonného zástupcu

              2) rodný list dieťaťa (z dôvodu kontroly údajov)

              3) písomnú žiadosť zákonného zástupcu (podpísanú obomi zákonnými zástupcami)

                  -  ZIADOST_MS_2023-2024.(1).doc, tlačivo je k dispozícii aj v materskej škole  alebo možnosť vyplniť prihlášku elektronicky na webovej stránke ZŠ v časti žiadosti

              4) potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti dieťaťa absolvovať predprimárne vzdelávanie, ktorého súčasťou je aj údaj o povinnom očkovaní Vyjadrenie_lekara_o_zdravotnom_stave_dietata_MS.(1).docx

              5) ak ide o dieťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, zákonný zástupca predloží aj vyjadrenie príslušného  zariadenia  poradenstva a prevencie

               Dôležité pokyny k zápisu MŠ.

              Podľa § 144a školského zákona účinného od 1. januára 2022 sa na podaniach týkajúcich sa výchovy a vzdelávania, v ktorých sa rozhoduje v správnom konaní, teda aj na žiadosti o prijatie do MŠ sa vyžaduje podpis oboch zákonných zástupcov dieťaťa.

              Zákonní zástupcovia sa môžu dohodnúť, že žiadosť podpisuje iba jeden zákonný zástupca a rozhodnutie o prijatí/neprijatí dieťaťa do MŠ sa doručí iba jednému zákonnému zástupcovi, ak písomné vyhlásenie o tejto skutočnosti doručia/predložia riaditeľovi školy Príloha č.1

              Priloha_c.1_pisomne_vyhlasenie_MS.docx

              Podpis oboch zákonných zástupcov dieťaťa sa nevyžaduje, ak:

              - jednému z rodičov bol obmedzený alebo pozastavený výkon rodičovských práv a povinností vo veciach výchovy a vzdelávania dieťaťa,

              - jeden z rodičov nie je schopný zo zdravotných dôvodov podpísať (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje, nie je explicitne určený, túto skutočnosť je možné preukázať napríklad potvrdením od všeobecného lekára zákonného zástupcu, ktoré nie je schopný sa podpísať),

              - vec neznesie odklad, zadováženie súhlasu druhého rodiča je spojené s ťažko prekonateľnou prekážkou a je to v najlepšom záujme dieťaťa (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje nie je explicitne určený, túto skutočnosť je možné preukázať napríklad písomným vyhlásením Príloha č. 2

              Priloha_c.2_cestne_vyhlasenie_zakonneho_zastupcu_MS.docx

          • Deň Zeme
            • Deň Zeme

            • Naučme sa environmentálne myslieť a konať pre prospech všetkých. Takéto motto sa nieslo v našej škole počas celého vyučovania žiakov 1. stupňa. Workshop realizovaný lesnými pedagógmi z Lesníckeho centra Smolenice prispel k zvýšeniu povedomia a vzdelania v oblasti environmentálnej výchovy našich žiakov. Program lesnej pedagogiky pre deti bol zameraný na osvojenie si elementárnych základov a poznatkov o prírode – lese. Žiaci vyplnili pracovný list, kde zistili aké stopy zvieratá majú, vyskladali  eko puzzle a zo správneho výsledku mali veľkú radosť. Jednoduchosť obsahu programu, dôraz na konkrétnosť a spojenie teórie s praxou sa odrazili v získaní nových poznatkov o lese, vode a v prežití krásneho predpoludnia. Ďakujeme a ,,Lesu zdar!,,

              G. Dragulová, Z, Hlubíková

              Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň Zeme .